tisdag 4 november 2014

Komplettering SO 9A

Folket väljer vilka politiker som ska sitta i riksdagen, landstinget och kommunen vart fjärde år. Valen är hemliga och ingen behöver berätta vad man har röstat på.
För att få rösta ska man vara minst 18 år. I valet till riksdagen krävs svenskt medborgarskap.
I Sveriges riksdag sitter 349 kvinnor och män som kallas riksdagsledamöter. De representerar alla de partier som fått tillräckligt många röster i valet. År 2014 är 8 partier med i riksdagen.
Riksdagen beslutar om vilka nya lagar som ska gälla i landet. Riksdagen bevakar också att regeringen sköter sitt jobb, och bestämmer hur statens pengar ska användas.
Regeringens uppgift är att styra Sverige. Det sker genom att regeringen ser till att riksdagens beslut genomförs. Regeringen kan också föreslå nya lagar eller lagändringar. Det parti eller de partier som får flest röster i valet får bilda regering. Regeringen består av olika ministrar som ansvarar för olika områden till utrikesminister, utbildningsminister, finansminister. Regeringen leds av statsministern. 
Riksdagen beslutar om frågor som rör hela landet. 
Landstinget beslutar om frågor som sjukvård, kollektivtrafik och kultur i mindre delar av landet. Det finns 18 landsting i Sverige. 
Kommuner har hand om en liten del av landet och bestämmer över skola, barnomsorg, idrottsanläggningar, bibliotek, lekparker, äldreomsorg m.m. Det finns 290 kommuner i Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar